2018-12-05 Morgonen för experter: Lyckas du hitta Merkurius?

Merkurius börjar årets bästa morgonvisibilitet. Men innan den gör det på riktigt får den sällskap av månens mycket tunna skära. Att hitta månens skära en bra bit snett nedanför till vänster om strålande Venus är nog inget problem. Men att hitta Merkurius blir en utmaning. Den är fortfarande inte speciellt ljust och osynligt för blotta ögat. Men med hjälp av en kikare och månens skära, som leder dig dit, finns det chanser att spåra den redan nu.

Himlen mot sydost på morgonen den 5 december 2018 kl. 07:15 med månens skära nära Merkurius (sedd från Norrköping med hjälp av en kikare)

Himlen mot sydost på morgonen den 5 december 2018 kl. 07:15 med månens skära nära Merkurius (sedd från Norrköping med hjälp av en kikare)

Grafiken är egentligen avsedd för Norrköping men du kan använder den i större delen av landet. Kom ihåg att månen är förstorad en del och att Merkurius enbart syns i kikaren.

Mer om hur du kan se Merkurius i december kan du läsa i artikeln ”På himlen i december 2018”.

1 svar

  1. Jakob Nagy skriver:

    Hej! Alla Merkurius jägare! Morgonen den 5/12 var kall och luften var stabil. Mitt uppdrag lyckades. Jag fann planeten kl 6.54 i kikare och 13 min senare för blotta ögat. Inte speciellt lätt men en positiv observation till slut. Månen var en tunn skära som var riktigt vacker. God jul och Gott Slut från Jakob

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer