Komet Wirtanen nära jorden i december 2018

Lite fakta om komet Wirtanen

På nätet går det att läsa en hel del om kometen Wirtanen eller ”46P/Wirtanen” hur den officiellt heter.

Wirtanen är en kortperiodisk komet, vars omloppstid runt solen är ungefär 5,4 år nuförtiden. Den passerar som närmast solen sent på kvällen den 12 december och passerar mycket nära jorden den 16:e. På kvällen den 16 december befinner sig kometen bara 30 gånger längre bort än månen.
Kometens diameter uppskattas till omkring en halv kilometer och den upptäcktes 1948.

Komet Wirtanens bana framför stjärnhimlen

Komet Wirtanens bana framför stjärnhimlen i december 2018 och i början på januari 2019

Komet Wirtanens bana framför stjärnhimlen i december 2018 och i början på januari 2019

Kometen Wirtanen rör sig snabbt norrut framför stjärnhimlen. Från Valfisken går resan genom Oxen där den passerar mellan Aldebaran, Oxens ljusaste stjärna, och stjärnhopen Sjustjärnorna. Kometen fortsätter norrut längs gränstrakten mellan Perseus och Kusken och Wirtanen kommer ganska nära ljusa Capella innan den siktar mot Lodjuret. Positionerna har ritats in för varje dag kl. 00:00 (!), vilket betyder, om du ger dig ut t.ex. den 15/12 sent på kvällen, så befinner sig kometen ungefär nära positionen som markerats den 16/12 kl. 00:00 på kartan. Natten till den 16:e befinner sig kometen alltså nedanför ekliptikans gyllene port, som bildas utav Sjustjärnorna (Plejaderna) och Aldebara (och Hyaderna) och natten till den 17:e strax ovanför den. Natten till julafton eller den 23:e på kvällen finns Wirtanen nära Capella.

När syns kometen bäst?

Visibilitetsdiagram för Komet Wirtanen från nov 2018 till feb 2019 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Komet Wirtanen från nov 2018 till feb 2019 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet kan användas på många håll i landet. Komet Wirtanen stod under horisonten i början på november och den hamnar över horisonten dygnet runt ungefär i mitten på december. Den är som ljusast i samband med den nära passagen den 16:e och når ungefär +4m eller kanske till och med +3m. En stjärna som har samma ljusstyrka syns ganska bra. När det gäller en komet så ska man komma ihåg att det är ytans ljusstyrka som avses och därmed verkar den diffusa kometen svagare.
Som bäst syns den förstås när den står som högst på himlen, vilket den gör vid 22-tiden i mitten av månaden och nära midnatt kring årsskiftet. Men du kan se den redan när himlen är tillräcklig mörk efter solnedgången.

Var hittar jag den på kvällen?

Komet Wirtanens position på himlen vid den astronomiska skymningens slut i december 2018 och i början på januari 2019 (sedd från Norrköping)

Komet Wirtanens position på himlen vid den astronomiska skymningens slut i december 2018 och i början på januari 2019 (sedd från Norrköping)

2½ timmar efter solnedgången är himlen total mörk (om du nu inte råkar befinna dig i eller nära en ljusförorenad stad). Då befinner sig komet Wirtanen en bit över horisonten mot öster. Wirtanen hamnar allt högre varje kväll och flyttar sig allt mer åt nordost.

Vad kommer jag att se på himlen?

Var beredd på att se en svag diffus grönaktig eller blåaktig fläck (ungefär lika stor som månen) som just går att se med blotta ögat. Blir det bättre än så här, bli glad över det. Förvänta dig ingen Hale-Bopp eller Hyakutake, för då kommer du att bli besviken.

2 svar

  1. Jani kaukonen skriver:

    Någon ting syntes i petalax på himlen kl.15.20 finsktid

  2. Mona skriver:

    Natten till den 15 februari 01oo 2019 såg jag från norr en troligtvis en komet och den verkade vara i två delar en stor överdel och en lång svans. Jag försökte fota men fångade upp några små små ljusfenomen och ett större som ser ut som ett gas moln med ett starkt sken och lite färg nyanser i brun grön rosa runt om men är ju inte säker ändå.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer