Missa inte Merkurius nära Venus

Planetduon Merkurius och Venus

I mars 2018 visar sig både Merkurius och Venus på kvällshimlen under drygt två veckor tillsammans. Solsystemets innersta planeter befinner sig närmare en 5 grader ifrån varandra i nästan en månad.

Redan strax efter solnedgången syns Venus mot väster. Ta fram en kikare och så hittar du Merkurius förhållandevis lätt i dess närhet.

Merkurius position relativ till Venus i mars 2018 (horisontellt koordinatsystem, dvs. zenit är uppe)

Merkurius position relativ till Venus i mars 2018 (horisontellt koordinatsystem, dvs. zenit är uppe)

Några dagar in i marsmånaden går det att se Merkurius även med blotta ögat. Det är överlag en av Merkurius bästa kvällsvisibiliteter och dessutom årets enda. Har du aldrig sett Merkurius förut – ta chansen nu.

 

Merkurius och Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i mars 2018

Merkurius och Venus position på himlen vid den borgerliga skymningens slut sedd från Norrköping i mars 2018

Grafiken visar Merkurius och Venus position på himlen i mars 2018 vid den borgerliga skymningens slut (ca 40 minuter efter solnedgången). Merkurius syns som bäst veckan runt den 12 mars. Medan Venus sakta utvidgar sin kvällsvisibilitet så hinner Merkurius både påbörja och avsluta sin kvällsvisibilitet under samma månad. Eftersom aftonstjärnan är mycket ljusare än Merkurius så fungerar den denna gång alldeles utmärkt för att visar dig vägen till den svår observerade planeten.

Så här kan du följa båda dag för dag:

Merkurius och Venus på kvällshimlen i mars 2018 när solen befinner sig 9 grader under horisonten (ungefär lite drygt en timme efter solnedgången)

Animationen visar hur himlen ser ut mot väster ungefär lite drygt en timme efter att solen har gått ner. Solen befinner sig då ca 9 grader under horisonten. Medan Venus sakta är på väg allt högre upp över horisonten så strävar Merkurius snabbt upp och ner igen. Dessutom blir den mycket ljussvagare i slutet av månaden vilket är anledningen till att den bleknar ganska snabbt i skymningsljuset efter mitten av månaden. Det blir säkert spännande att kunna följa dessa två planeter. Och som sagt – för dig som aldrig lyckades hitta Merkurius förut – ta chansen denna månad!

Så syns Merkurius sedd från Norrköping

Visibilitetsdiagram för Merkurius i mars 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagram för Merkurius i mars 2018 (gäller exakt för Norrköping)

Visibilitetsdiagrammet visar när solen går ner (röda pilar) och när Merkurius går ner (ljusblå pilar). Den solnära planeten går ner efter solnedgången under hela månaden. Som senast går Merkurius ner strax efter kl. 20 kring den 18 mars. De ovala och lite ljusare ytorna anger när Merkurius ska kunna ses dålig eller halvbra med blotta ögat. Dålig betyder att Merkurius är svårt att hitta för nybörjare och halvbra att den hittas lätt av vana observatörer. Ungefär mellan den 3:e och 20:e syns solsystemets innersta planet med blotta ögat. Det kan dock i början och slutet vara bra att ha med sig en kikare. 9:e till 16:e syns Merkurius förhållandevis bra. Bästa tidpunkten är den 10:e vid 19-tiden, den 13:e kl. 19:15 och den 16:e ca 19:25.

Så här tolkar du visibilitetsdiagrammet

Det speciella med visibilitetsdiagrammet är att det finns två tidsaxlar. Vågrätt (från vänster till höger) anges klockslag och lodrätt (uppifrån och neråt) datum.
Klockslag anges i början på mars i vinter-/normaltid och i slutet i sommartid. De klockslagen som gäller vid diagrammets början visas ovanför diagrammet och de som gäller alldeles i slutet på mars visas nedanför diagrammet.
I exemplet för Norrköping (ovan) används normal- eller vintertid större delen av mars men  det sker en övergång till sommartid i slutet på månaden (på morgonen den 25:e). Tidsangivelserna ovanför diagrammet avser alltså vintertid och de nedanför sommartid.

Nu ska vi ta en titt lite närmare på den 13 mars. Tiden som gäller är vintertid och det är alltså klockslagen ovanför diagrammet som gäller.

Nedan hittar du nu en smal remsa som togs från visibilitetsdiagrammet ovan.

2018-03-13 Ett exempel på hur man tolkar visibilitetsdiagrammet

2018-03-13 Ett exempel på hur man tolkar visibilitetsdiagrammet

Grafiken ovan beskriver i princip alla fenomen eller händelser som man kan ta fram med hjälp av diagrammet.

Så ser du Merkurius från andra platser

Merkurius visibilitetsdiagram för ett antal andra platser runtom i landet:

|Malmö |Göteborg |Visby |Karlstad |Stockholm |Idre |
|Sundsvall |Östersund |Storlien |Umeå |Luleå |Kiruna |

 

 

Åter till toppen

2 svar

  1. Jörgen Grahn skriver:

    Tack! Jag har tittat på himlen i 35 år utan att se Merkurius. I kväll trodde jag att jag såg Mars, tills jag hittade den här artikeln.

  1. 2 mars, 2018

    […] För en ordentlig guide till Venus och Merkurius möte, läs mer hos André Franke på Astroinfo. […]

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer