På himlen i maj 2023 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i maj 2023

OBS: Tanken är att denna månadsöversikt kommer att ersättas av Obs-guiden.
Kolla här istället: Obs-guiden för maj 2023

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i maj 2023

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i maj 2023

Diagrammet visar att Merkurius är osynlig för blotta ögat denna månad. Venus syns fortfarande bra eller mycket bra från stora delar av landet men förhållanden försämras under månadens lopp. Mars syns allt sämre och den blir osynlig i landets norra del. Jupiter och Saturnus dyker upp över södra Sverige i slutet på månaden.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Venus och Mars på kvällshimlen

I maj kan du se tre planeter på kvällshimlen. Mot väster eller nordvästsyns strålande Venus och Mars som blir allt ljussvagare. Mars passerar under månadens lopp nära Castor och Pollux.

Venus och Mars position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i maj 2023 (sedd från Norrköping)

Venus och Mars position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i maj 2023 (sedd från Norrköping)


 


På himlen i maj 2023 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i maj 2023

Obs-guiden för maj 2023

1 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  En härligt sval kväll med bra seeing letade jag efter Sirius. I kikaren kl 21:03 fann jag hundstjärnan. Solen cirka 2° under horisonten. Den 29 april var sista tillfället denna säsong jag såg hundstjärnan för blotta ögat! Slutet på Augusti är den tillbaka på morgonen igen.

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer