Ännu en vacker konstellation för morgonpigga…
Morgonstjärnan får besök av månens skära. En kort stund före soluppgången är den bästa tiden för att hålla utkik mot sydost.

Morgonstjärnan får besök av månen

Venus kan fortfarande beskådas som morgonstjärna fastän det blir sakta men säkert allt svårare. Den 30 januari får Venus besök av månens smala skära. Månen passerar en bit söder om vår grannplanet. Därmed kan det redan vara en liten utmaning att hitta båda på morgonhimlen strax före soluppgång – i alla fall i mellersta Sverige. Från sydligaste Sverige är det däremot än så länge inga större problem att hitta både månen och morgonstjärnan.

2011-01-30 Måne nära Venus
Grafiken visar månens och Venus position på himlen strax före soluppgång i Borlänge och vid den borgerliga gryningens början (40-45 minuter innan solen går upp) i Malmö. Ju längre norrut man befinner sig i Sverige desto svårare blir observationen – Venus och månen står lägre över horisonten.

André Franke