2018-01-01 Supermånen – super stor över Sverige

Dags för superfullmåne – igen

Natten mellan den 1 januari och den 2 januari 2018 är det fullmåne. En praktiskt tagit full belyst måne drar sin bana ganska högt över himlen. Och inte nog med det. Eftersom månen samma natt står ovanlig nära jorden så är den dessutom större än vanlig och sedd från Sverige är det en av de största fullmånar på länge – en supermåne helt enkelt alltså…

Superfullmånen natten mellan den 1 januari 2018 och den 2 januari 2018

Superfullmånen natten mellan den 1 januari 2018 och den 2 januari 2018

Skenbar super stor vid upp- och nedgången

Månen blir för det mesta oval och ofta lite orange eller rödaktig vid horisonten. Dessutom får många av oss intrycket att den är mycket större vid horisonten. Att det sist nämnda är en optisk illusion kan man avslöja genom att ta kort på månen vid olika tider på dygnet (med exakt samma inställning förstås; bara exponeringstiden får variera). Resultatet blir att månens skenbara diameter inte varierar speciellt mycket (i alla fall inte så mycket att ögat skulle kunna känna av någon skillnad). Men på korten kommer månen att vara oval och många gånger även rödaktigt nära horisonten.

Supermånen i december 2017. Foto: Ulf Jonsson, Luleå

Supermånen i december 2017. Foto: Ulf Jonsson, Luleå

Fotot bekräftar att färgen och formen på månen inte är en illusion. Att månen verkar vara större närmare horisonten är däremot en optiskt illusion.Månen är i verkligheten faktiskt lite större när den passerar som högst i söder men vår hjärna håller tycker inte det…


Månens uppgång på eftermiddagen den 1 januari 2018

Grafiken som följer visar när månen går upp över norra Europa på Nyårsdagen. Som tidigast sker detta vid Treriksröset redan vid 12:30-tiden. I sydvästra Skåne får man vänta till strax efter kl. 15:30 svensk normaltid eller vintertid innan supermånen reser sig över horisonten.

Månens uppgång sedd från norra Europa den 1 januari 2018

Månens uppgång sedd från norra Europa den 1 januari 2018

Leta upp din plats på kartan och följ närmaste linje till grafikens kant där du kan läsa av klockslaget.
Beräkningarna avser månens överkant och tar hänsyn till refraktionen. Det betyder att det tas hänsyn till att ljusstrålarna bryts i atmosfären och att månen lyfts upp en bit närmast horisonten. Det vita område i norr betyder att månen befinner sig över horisonten dygnet runt.


Har du missat månes uppgång med ”extra-stor-måne-illusion” så har du en chans till vid månens nedgång nästa förmiddag.

Månens nedgång på förmiddagen den 2 januari 2018

Månens nedgång sedd från norra Europa den 2 januari 2018

Månens nedgång sedd från norra Europa den 2 januari 2018

Som tidigast går månen ner över sydöstra Gotland den 2 januari – ungefär eller strax efter kl. 08:15. Som senast sjunker fullmånen under horisonten vid Treriksröset. Där dröjer det till strax efter kl. 10:30. Alla tidsuppgifter förutsätter en matematisk, dvs. ideal horisont utan hinder i vägen (alltså inga hus, träd eller fjälltoppar som skymtar horisonten).


Dags för att ta fram kameran

Tyvärr har jag själv ingen bra horisont åt något håll – så det blir nästan aldrig så fina bilder på månen när den precis håller på att gå upp…

Ett stort tack till både Ulf och Peter som gav sina medgivande till för att jag får publicera några av deras bilder här:

Månen i augusti 2017. Foto: Peter H. Eriksson, Piteå

Månen i augusti 2017. Foto: Peter H. Eriksson, Piteå

Månen i september 2017. Foto: Peter H. Eriksson, Piteå

Månen i september 2017. Foto: Peter H. Eriksson, Piteå

Supermånen i december 2017. Foto: Ulf Jonsson, Luleå

Supermånen i december 2017. Foto: Ulf Jonsson, Luleå


Tabeller med månens upp- och nedgång och mer…

Supermånens uppgång i december 2017. Foto: Ulf Jonsson, Luleå

Supermånens uppgång i december 2017. Foto: Ulf Jonsson, Luleå

För att kunna ta liknande foton krävs det förstås att man för det första vet när månen går upp och för det andra åt vilket håll den gör det.

Du vet väl förhoppningsvis att du kan hitta tabeller med månens upp- och nedgång samt åt vilket håll den kommer att gå upp eller ner för en plats i din närhet här på min webbplats Astroinfo.se:


Hur vanligt eller ovanligt är en supermåne?

Varje år blir det en supermåne. Senast hade vi en supermåne i början på december 2017 – det var supermånen 2017. Mycket uppmärksammad blev dock supermånen 2016. Den kallades för största fullmånen sedan 1948 och det hela skulle inte inträffa förrän 2034. Det som de flesta medier inklusive NASA inte talade om att detta gällde en fiktiv observatör i jordens centrum. En längre artikel om detta kan du läsa här: Supermånen som inte är så unik
Superfullmånar över Sverige 1948-2034

För Sveriges del är denna fullmåne den största sedan december 2008 och man får vänta till december 2026 för att månen ska bli ännu lite större.


Så mycket variera månens skenbara diameter

Följande grafik visar hur månens skenbara diameter på himlen varierar i januari 2018.

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i januari 2018

Månens geocentriska och lokala diameter (sedd från Norrköping) i januari 2018

I januari 2018 når månen praktiskt taget både det högst möjliga värdet på 34 bågminuter och det minst möjliga värdet på 29 bågminuter för en observatör i Norrköping – vilket kan anses vara i stort sett representativ för norra Europa. Även det geocentriska värdet pendlar mellan det i princip maximala och minimala värden på 33,5′ och 29,4′.

Så stor är skillnaden mellan super- och mikromåne

I slutet på juli kan vi beskåda årets så kallade mikromåne – alltså en fullmåne som har en skenbar liten diameter för att den inträffar när månen befinner sig nära sin jordfjärmaste punkt på sin omloppsbana kring jorden.

2018 Supermånen och mikromånen - så stor är skillnaden

2018 Supermånen och mikromånen – så stor är skillnaden


Jämnför supermånen och mikromånen 2018

1 svar

  1. 1 januari, 2018

    […] när månen klättrat på himlen som den verkligen är som närmast och störst. André Frankes Astroinfo.se har hålltider och kartor för hela […]

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer