2012-03-07 Månen nära Mars

h1. Mars får besök av månen

Ibland kan det ju vara lite svårt att hitta sig till rätta på stjärnhimlen, speciellt om man inte har gjort så många försökt tidigare. Nu har du chansen att hitta Mars ganska enkelt. Fullmånen lyser upp himlen rätt så bra så att många stjärnor helt enkelt dränks i månljuset. Så blir det inte så förvirrande många stjärnor kvar. Dessutom står vår måne nu ganska nära Mars.


Grafiken visar Mars och fullmånens position på kvällarna den 5-7 mars (ca 3 timmar efter solnedgången). Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i stort sett hela landet. Den 6:e bildar Månen, Regulus (Lejonets ljusaste stjärna) och Mars en långdragen triangel. Den 7:e bildar dessa tre en vacker nästan liksidig triangel och den 8:e formas det en nästan likbent triangel.
Tänk på att månen är förstorad på bilden.

Så ta chansen nu, om du hittills har känt dig osäker om det verkligen var Mars du har sett. Fullmånen går inte att missa och Mars och Regulus hittar du alltså nära månen.

1 svar

  1. Peter skriver:

    Såg både Venus, Jupiter och Mars genom kikare här i Göteborg. Men var är Orions bälte? Såg den inte alls.

    På tidiga kvällen, precis när det har blivit mörkt, hittar du Sirius i söder och snett ovanför till höger finns Orion med sitt bälte (3 stjärnor nästan på rad) – ungefär lika högt över horisonten som Mars, Venus och Jupiter. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer