2012-03-13 Venus möter Jupiter

Venus rör sig snabbare genom djurkretsen än Jupiter. Därför minskar vinkelavståndet mellan dessa två ljusa planeter dag för dag. Den 13 mars har Venus kommit ikapp Jupiter och därefter ökar vinkelavståndet mellan Aftonstjärnan och solsystemets största planet igen.

h1. Som närmast varandra den 13 mars


Grafiken visar vinkelavståndet mellan Venus och Jupiter. Du ser hur avståndet minskar fram till den 13 mars 2012. Därefter ökar vinkelavståndet lika snabbt igen.

h1. Venus passerar förbi Jupiter


Grafiken visar Venus rörelse relativ till Jupiter dagarna runt den 13 mars vid den nautiska skymningens slut (ca 1 ½ timmar efter solnedgången)

h1. 8 mars 2012


Grafiken visar Venus och Jupiters position på himlen vid den nautiska skymningens slut, ca 1 ½ timmar efter solnedgången. Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i större delen av landet.

h1. 13 mars 2012

h1. 18 mars 2012

h1. 23 mars 2012

h1. När möts de igen?

Venus och Jupiter möts i snitt var 13:e månad. I år råkar dock Venus och Jupiter komma sig nära ännu en gång – nämligen alldeles i början på juli på morgonhimlen. Det blir dock inte så spektakulärt för att dem möts lågt över horisonten på en rätt ljus himmel. Dessutom blir det minimala avståndet mellan dem något större än nu i mars (4,8 grader istället för 3 grader).

Vill man ha en liknande föreställning som denna gång så får man vänta till mars 2023 och då står båda bara 0,7 grader ifrån varandra.
På morgonhimlen blir det ett mycket nära sammanträffande i augusti 2014 – fastän på en rätt så ljus himmel.

En mera fullständig lista med alla möten mellan Venus och Jupiter kommer jag att lägga upp vid ett senare tillfälle.

14 svar

 1. Henrik Joensuu skriver:

  Tackar för informationen. Såg 2 starka “stjärnor” på himmlen och tyckte att dom inte brukar vara där. Frågade frugan om hon tänkt på det tidigare men det hade hon ju inte. Föreslog att det är nog planeter men visste inte villka. Tack vare din sida så kunde vi få reda på det. Första gången jag ser dessa planeter “live”. Häftigt.

 2. Helena Bruun-Nystedt skriver:

  Det här var en mycket informativ och trevlig sida för mig som älskar att titta på stjärnor

 3. Olof skriver:

  Väldigt bra sida, 2-3 dagar sen såg jag dessa 2 ljuspunkter och blev ganska chockad/förvånad. Var tvungen att ta reda på vad det var. Tur att denna sida kom upp som första sökresultat på google, den är nu bookmarkad som favorites! 🙂

 4. Ingvar Westlin skriver:

  För mig var det likadant jag hade aldrig sett de förut. Jag skrev och frågade Arlanda vad det var men fick inget bra svar. I morse hörde min pappa på radion att det skulle hända ikväll. Tackar så mycket för en bra sida : astroinfo.se

 5. Berith Löfblom skriver:

  Har sett detta i några dagar och undrade över det. Kul att se detta fenomen och jag har sagt till andra att kolla ikväll då det är som närmast.Tog själv kort.

 6. Lina skriver:

  Det var häftigt att gå ut och lägga sig på gräset och beundra dessa två ljuspunkter såhär en tisdagskväll. Tog kort på dem, fint minne

 7. Eva Johansson skriver:

  Hej och tack för fin information, det kändes lite märkligt när det var två så starka “stjärnor” på himlen såg dom första gången i söndags den 11/3-12. Häftigt att se dom varje kväll

 8. Robin skriver:

  Som flera andra skrivit är det en fantastiskt bra sida du har. Jag undrade också vad dessa två ljusa prickar va för något och då hittade jag denna sidan. Bokmärkt! Tyvärr hann de dö ut, alt blev disigt när jag fått fram teleskopet. Nytt försök imorgon!

 9. Mats Bartilson skriver:

  Tack för en suverän sida!!

 10. Johanna Mikkola skriver:

  Underbart… sedan kommer dom att vara ifrån varandra ett tag.
  När kommer de att synas tillsammans nästa gång?

  Redan i början på juli kan du se båda på morgonhimlen – men det blir inte lika spektakulärt som denna gång. (se bilden ovan). /AF

 11. Inger skriver:

  Har tack vare dig fått upp ögonen för Venus och Jupiters kapplöpning på himlavalvet. Hoppas att det är molnfritt på stockhomshimlen den 18:e! Tack André för denna fantastiska sida!

 12. Henrik skriver:

  Sett Venus i kväll kl 22.00 den 23 mars och aldrig sett henne så ljusstark. Undrade först om det var landningsljus från något flygplan. Mars står också som en orange motvikt i öster till de båda planeterna Venus och Jupiter i väster.

 13. Peter Svanberg skriver:

  Tack för en upplysade sida! Men som astronomiokunnig blir jag nyfiken och vill veta mer:

  1) Varför ser det på bildsekvenserna ut som det är Jupiter som rör sig snabbare och “kommer ikapp” Venus? Har med jordens förflyttning relativt detta att göra, förmodar jag.

  2) Hur långt från Jorden är dessa planeter nu, relativt varandra? Venus, ser ju mycket större ut, fast den är så mycket mindre …

  Undrar
  Peter

  1) På bildsekvenserna ser det ut, som du säger, att Jupiter rör sig en större sträcka på himlen än Venus. Detta är dock relativt mot horisonten. Om du tittar igen på animationen lägg märke till stjärnan ”Hamal” i Jupiters närhet. I förhållande till denna stjärna rör sig Jupiter nästan inte alls medan Venus rör sig förbi Jupiter och siktar mot Plejaderna. Så framför stjärnorna rör sig Venus betydligt snabbare. Men det är en kombination av jordens rörelse och den valda projektionen (horisontkoordinater i kombination med en rörlig tid) som gör att det ser annorlunda ut.

  2) När du ställde frågan var avståndet till Jupiter ca 5 astronomiska enheter och till Venus 0.7. Avståndet solen-jorden är ungefär en astronomisk enhet. Venus befann sig alltså 7 gånger närmare än Jupiter vid detta tillfälle. Venus lyser starkare för att den reflekterar mer ljus än Jupiter och att den står betydligt närmare jorden. Dess skenbara diameter kan också blir större än Jupiters på grund av dess närhet till jorden. /AF

 14. Zara skriver:

  Tack för mycket och bra information på din sida.
  Vi såg skådespelet mellan Venus och Jupiter i mars – fantastiskt. Men nu sen kväll 15/9 ser vi den starkt lysande gula stjärnan med tydliga uddar igen – den står i nordost kl 23. Jupiter? Strax öster om den flämtar en stjärna/planet, ser ut att blinka rött/grönt men den står alldeles stilla så något flygplan är det inte. Är det Venus även denna gång?

  Det är Jupiter! Sedan är det två rätt ljusa stjärnor i närheten – Elnath och Aldebaran och Jupiter i mitten. Stjärnan som du beskriver borde vara Aldebaran. /AF

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer