På himlen i april 2023 – en överblick


Några höjdpunkter på himlen i april 2023

Vilka planeter syns denna månad överhuvudtaget?

Månadens visibilitetsdiagram ger ett snabbt svar på frågan:

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i april 2023

Så syns planeterna från norra Europa med blotta ögat i april 2023

Diagrammet visar att Merkurius kan ses åtminstone under månadens första hälft. Venus strålar på himlen så att du inte kan gå miste om den. Längst i norr börjar de ljusa nätterna att konkurrera med grannplaneten. Mars syns fortfarande rätt bra men tappar allt mer i ljusstyrka. Jupiter och Saturnus lyser med sin frånvaro.

Visibilitetsdiagram för alla planeter – lite mer info
Diagrammet är till för att du snabbt ska kunna se om en planet är synlig för blotta ögat eller inte. Det framgår däremot inte var och när (på kvällen, natten, eller morgonen) en planet syns. Grafiken gäller för en månad och alla fem ljusa planeter och den är avsedd för norra Europa från 52 till 72 graders nordlig latitud. Varje planet har sin egen kolumn och vilken planet som avses ser du ovanför och nedanför varje kolumn. Sverigekartan till höger ska underlätta för att hitta sig till rätta. Du kan kolla enkelt om en planet även syns från dina breddgrader. Titta längs breddgraden du bor på och leta upp planeten som du är intresserad i. Varje kolumn presenterar hela månaden från vänster till höger (alltså med månadens första dagarna till vänster i kolumnen och månadens sista dagar till höger i varje kolumn. Diagrammets färg tala då om för dig om det är lätt eller svårt att hitta den.

Vill du veta t.ex. om Venus syns från Blekingekusten i slutet på månaden, så kollar du färgen i den högra delen i andra kolumnen i höjd med linjen som går till Blekingekusten på Sverigekartan.

Har du sett någonting ljusstarkt på himlen – ta en titt på grafiken: Visar den att ett objekt syns dålig eller inte alls, så kan du vara säkert på att det inte var just den där planeten som du har sett …


Merkurius, Venus och Mars på kvällshimlen

I april kan du se tre planeter på kvällshimlen. Mot väster syns både Merkurius och Venus. Högre upp mot sydväst syns Mars. Venus kan du inte gå miste om – strålande aftonstjärnan briljerar som en diamant på himlen. Snett nedanför vår inre grannplanet hittar du Merkurius. Den är inte så där lätt att hitta för nybörjare – men varför inte göra ett försök nu? Mycket bättre än så här blir det inte på kvällarna på våra nordliga latituder. Mars har blivit ljussvagare och den är på väg mot tvillingparet Castor och Pollux som är förhållandevis enkel att hitta.

Merkurius, Venus och Mars position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i april 2023 (sedd från Norrköping)

Merkurius, Venus och Mars position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i april 2023 (sedd från Norrköping)


 

Följ Mars skenbara rörelse framför stjärnhimlen

Mars rör sig ganska snabbt genom Tvillingarna mot Castor och Pollux.

Mars skenbara rörelse framför stjärnhimlen i april 2023

Mars skenbara rörelse framför stjärnhimlen i april 2023


Merkurius enda och bästa kvällsvisibilitet i år

Merkurius dyker upp alldeles i slutet på mars och visar sig ungefär i två veckor på kvällshimlen. Som högst når den nästan 11 grader vid den borgerliga skymningens slut den 11 april. Den syns dock som bäst veckan innan dess för att Merkurius ljusstyrka avtar hela tiden. Efter mitten av månaden blir den osynlig för blotta ögat men med hjälp av en kikare kan du lyckas att hitta den några dagar till.

Merkurius position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i slutet på mars och i början på april 2023 (sedd från Norrköping)

Merkurius position på himlen vid den borgerliga skymningens slut i slutet på mars och i början på april 2023 (sedd från Norrköping)


Lunar X och Lunar V

På kvällen den 27 april är det åter dags att titta på månen. Med hjälp av en bra kikare kan du se vid terminatorn (gränsen mellan dag och natt) två bokstäver – nämligen ett ”X” och ett ”V”. Det är förstås inga bokstäver som utomjordingar har ritat på månen för att ta kontakt med oss. Utan det är ett samspel mellan ljus och skugga av olika bergformationer på månen som just vid detta tillfälle ger illusionen att det finns två bokstäver där.

2023-04-27 kl. 21:10 svensk sommartid Lunar X och Lunar V

2023-04-27 kl. 21:10 svensk sommartid Lunar X och Lunar V


På himlen i april 2023 – ännu mer information

Där hittar du bl. a. följande:

  • Stjärnkartor
  • Månens och planeternas rörelse framför stjärnhimlen
  • Solens skenbara färd, samt dess upp- och nedgångar
 • Gryning, skymning och månsken
 • (Nästan) allt om månens positioner, faser och extremvärden
 • Månens första och sista synlighet
 • Konjunktioner med planeter
 • Mycket information om de fem ljusa planeterna Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus

⇒På himlen i april 2023

Obs-guiden för april 2023

2 svar

 1. Jakob Nagy skriver:

  Kvällens astro uppgift, hitta Jupiter innan konjunktionen med solen i min kikare. Kl 20:04 sågs jätteplaneten svagt i horisontdiset. Jupiter var vid detta klockslag endast 6,9° fr vår sol. En halvtimme senare var Merkurius synlig för blotta ögat! Noterade även att jättestjärnan Betelgeuse i Orions stjärnbild var ovanligt ljusstark. Uppskattade dess magnitud till + 0,2.

 2. Ulrica skriver:

  Hej! Ikväll 2 april 2023 ca kl: 20.24. såg jag och min dotter ett eldklot med svans och grönt sken

  Mvh Ulrica

Denna websida använder kakor. Om du använder sidan, accepterar du detta. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Lär dig mer