Mars får besök av månen

Ibland kan det ju vara lite svårt att hitta sig till rätta på stjärnhimlen, speciellt om man inte har gjort så många försökt tidigare. Nu har du chansen att hitta Mars ganska enkelt. Fullmånen lyser upp himlen rätt så bra så att många stjärnor helt enkelt dränks i månljuset. Så blir det inte så förvirrande många stjärnor kvar. Dessutom står vår måne nu ganska nära Mars.

2012-03-07 Mars och fullmånen på kvällen sett från Stockholm
Grafiken visar Mars och fullmånens position på kvällarna den 5-7 mars (ca 3 timmar efter solnedgången). Grafiken gäller egentligen exakt för Stockholm men kan användas i stort sett hela landet. Den 6:e bildar Månen, Regulus (Lejonets ljusaste stjärna) och Mars en långdragen triangel. Den 7:e bildar dessa tre en vacker nästan liksidig triangel och den 8:e formas det en nästan likbent triangel.
Tänk på att månen är förstorad på bilden.

Så ta chansen nu, om du hittills har känt dig osäker om det verkligen var Mars du har sett. Fullmånen går inte att missa och Mars och Regulus hittar du alltså nära månen.

André Franke